Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира четири нови огнища

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира четири нови огнища
Коментари Харесай

Нови огнища на африканска чума у нас

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ)  установи четири нови огнища на Африканска чума по свинете  (АЧС). Пробите са доказани от Националната референтна лаборатория в София.

Едно от тях е индустриална плантация в с. Брестак , общ. Вълчи дол, обл. Варна.  В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 39 656 прасета.

Пробите са изследвани като въздържан контрол въз основа на огнището в " Тетрахиб " АД, с. Никола Козлево, обл. Шумен.  При откриването на огнището стана ясно, че активност на обекта е угояване на прасета.

БАБХ наблюдава придвижването на животните от и към засегнатия животновъден обект за минимум 35 дни,  предхождащи датата на потвърждаване на болестта на прасетата. Ч аст от свинете в Никола Козлево са пристигнали от обекта в с. Брестак,  което наложи да бъде неразрешено придвижването на животни от свинекомплекса и вземането на проби за АЧС.

Ново огнище е записано в обект за развъждане на източнобалкански прасета в с. Веселиново , общ. Смядово, обл. Шумен. В обекта се отглеждат 125 свине.

Друго огнище е установено във фамилна плантация вид " А " с. Гергини, общ. Габрово,  обл. Габрово. Там се отглеждат 29 свине.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР